Kargro

Aad van der Meer

Business case

Voor zijn klant met wie hij al 23 jaar zaken doet, was Aad van der Meer op zoek naar een goede virtualisatie-, back-up- en restore-oplossing. Als eenpitter is het lastig om van alle merken, producten en oplossingen voldoende kennis te hebben om de klant op de juiste manier te adviseren. Het HPE-team van TD Azlan koppelde Van der Meer daarom aan HPE Teaming Partner Dutchwyse.

Aad van der Meer verleent met zijn eigen bedrijf, A.C. van der Meer Consultancy BV, consultancy en trainingen. Zijn focus ligt op McAfee en security, maar ook over IT-beheer, virtualisatie en servers heeft hij door de jaren heen veel kennis opgedaan. Zijn klanten bevinden zich vooral in het midden- en kleinbedrijf. De trainingen geeft hij bij opleidingsinstituten, security-partners en diverse klanten.

Naast deze consultancy- en training-jobs werkt Van der Meer enkele dagen in de week voor Kargro Banden BV, een bedrijf waar hij al 23 jaar het IT-beheer voor verzorgt. Eerst alleen, nu met een interne IT-medewerker die de dagelijkse werkzaamheden uitvoert. Kargro Banden BV zorgt ervoor dat auto- en vrachtwagenbanden op een milieuvriendelijke manier vernieuwd, bewerkt of versnipperd worden. “De versleten banden die écht niet meer gebruikt kunnen worden, worden versnipperd in een fabriek in Limburg. Dan komen de pure grondstoffen weer beschikbaar, zoals ijzer en rubber. Van dat rubber maken ze bijvoorbeeld korreltjes voor kunstgrasvelden”, vertelt Van der Meer.

 

Computerruimte toekomstbestendig maken

Kargro Banden BV beschikt over vestigingen in Montfoort, Vianen, Emmeloord en een in België. “In Montfoort had Kargro één computerruimte met een server die al tien jaar feilloos draaide, en in de loop der tijd waren daar wat nieuwe servers bijgekomen. Twee jaar geleden kwam de vraag hoe we de IT-omgeving toekomstbestendig konden maken. We dachten snel aan virtualisatie”, zegt Van der Meer. “Ook was veiligheid en continuïteit belangrijk, dus keken we naar dubbel uitvoeren en een goede restore-oplossing.” Bij het maken van de plannen, liep Van der Meer tegen diverse vragen aan. Want hoe zet je alles om, en wat is precies gewenst?

“Ik doe al jaren zaken met Tech Data, en regel eigenlijk altijd alle apparatuur en software via hen. Maar dan kom je ineens met een vraag om te virtualiseren, en dan heb je met meer mensen te maken dan alleen het HP-team. VMware, Veeam en Microsoft komen erbij, en daarmee zes verschillende specialisten”, blikt Van der Meer terug. “Het HP-team heeft mij daarom gekoppeld aan HP Teaming Partner Dutchwyse.”

 

HPE Teaming Partner Dutchwyse

Dutchwyse is een IT-bedrijf met veertien man dat hardware, consultancy, remote werken en clouddiensten levert. Als HPE Teaming Partner bieden ze andere resellers ondersteuning bij het leveren van een oplossing aan een klant. Eenmanszaken die zelf niet alle kennis en expertise in huis hebben, bedrijven die officieel geen HPE Business Partner zijn en bedrijven die niet alle benodigde certificeringen hebben, kunnen hiermee geholpen worden. Mede-eigenaar van Dutchwyse Wilco Slingerland: “Aad kwam in een vrij vroeg stadium van zijn project bij ons. Wij hebben onze aanvulling gegeven en samen met Aad scenario’s uitgewerkt.” Zo hebben ze onderzocht welke back-up- en replicatiedienst het beste passen. Van der Meer: “Dutchwyse heeft de kennis en ervaring en weet wat technisch mogelijk is. Zeker als eenmansbedrijf, was het fijn om dit project met hen in te gaan.” Daarnaast speelde het financiële plaatje een rol: Kargro kan profiteren van de inkoopmarges van Dutchwyse en heeft minder externe consultancy-uren nodig.

Door samen te werken, kon Van der Meer bovendien zelf de controle houden: “Uiteindelijk ben ik degene die het plan uitlegt aan de directie. Dan is het handig als je betrokken blijft bij het traject. Ook mijn collega binnen Kargro wilde zoveel mogelijk zelf doen en zelf weten hoe het zit.”

 

HPE StoreVirtual storage

Voor Kargro is gekozen voor HPE Proliant-servers, twee HPE StoreVirtual storagesystemen, HPE networking, Microsoft software, VMware virtualisatie en Veeam-software voor back-up en replicatie. Door de twee HPE StoreVirtual disksystemen aan elkaar te koppelen, is de nieuwe IT-omgeving erg veilig. Kargro heeft hiermee een synchrone replicatie van de omgeving. Slingerland: “En dat vulden we aan met Veeam back-upsoftware. Met name het restoren is een kracht van Veeam. Je bent heel snel weer live na een calamiteit.”

Van de drie vooraf uitgetekende situaties, zit de uiteindelijke oplossing tussen de gewenste en de maximaal haalbare situatie in. “Dankzij de schaalbaarheid, is het niet uitgesloten dat de uitgebreide situatie nog komt. Er vinden altijd ontwikkelingen plaats, zoals nieuwe mogelijkheden door een snellere internetverbinding. Zo breid je de omgeving steeds verder uit”, vertelt Slingerland. Erwin Woudstra, Business Development Manager bij TD Azlan, vult aan: “Met StoreVirtual kan je overstappen naar glasvezel zonder het hele systeem te vervangen. Alleen de module hoeft vervangen te worden. Dat kan gedaan worden zodra het gewenst is, of als er financieel ruimte voor is.”

 

Migratie

Het project heeft ruim een halfjaar in beslag genomen. Maar er was dan ook veel tijd genomen voor de migratie. Van der Meer: “De fundering moest goed en stabiel zijn. We wilden grip hebben op wat er gebeurt. Want hoe dubbel de omgeving ook is uitgevoerd, als er een foutje wordt gemaakt, kan alles fout gaan.” De daadwerkelijke implementatie begon eind oktober. “En dan gaat het snel”, zegt Slingerland. “Als je die knop eenmaal omzet, dan kan je niet meer terug!”

 

Kennisdeling zorgt voor kostenefficiëntie

Van der Meer en de IT-medewerker binnen Kargro weten “van scratch” hoe de omgeving is opgebouwd. Slingerland: “Wij delen onze kennis, en daardoor weten ze zelf waar ze eventuele fouten kunnen vinden. Elke test kunnen ze voortaan intern uitvoeren. Dat is veel goedkoper.” “En als wij er met zijn tweeën niet uitkomen, kan ik altijd nog Dutchwyse inschakelen”, vult Van der Meer aan. “We zijn eigenlijk een menselijke back-up”, grapt Slingerland.

Slingerland: “Voor ons was deze teaming-opdracht ook heel fijn en leerzaam. Zo hebben we de oplossing bij Kargro bijna exact aangeboden aan een andere klant, omdat we weten dat dit werkt.” Dutchwyse blijft beschikbaar voor Van der Meer en Kargro. In de toekomst zal er bijvoorbeeld een back-uplocatie in Vianen geplaatst worden, zodra de internetverbinding beter is. “Dat ik dan weer bij Dutchwyse terecht kan, is voor mij een groot voordeel”, besluit Van der Meer.

Are you ready to take it to the next level?